Entrena'l per a la vida
eBook - ePub

Entrena'l per a la vida

Cristina Gutiérrez Lestón

Partager le livre
  1. 168 pages
  2. Spanish
  3. ePUB (adapté aux mobiles)
  4. Disponible sur iOS et Android
eBook - ePub

Entrena'l per a la vida

Cristina Gutiérrez Lestón

DĂ©tails du livre
Aperçu du livre
Table des matiĂšres
Citations

À propos de ce livre

Recursos per a pares per potenciar l'educaciĂł emocional dels seus fills Els Ășltims trenta anys els nens han canviat tant com la societat, i les eines que sempre ens havien servit per educarlos ja no donen el mateix resultat. Els nens sĂłn ara mĂ©s insegurs i sobreprotegits, i tenen moltes mĂ©s pors. PerĂČ quan una criatura entĂ©n alguna de les coses que sent, o allĂČ que li passa per dins, veus que de cop li canvia la mirada, i com, per fi, modifica dĂČcilment el seu comportament. Aquest llibre parla de multitud de situacions reals que l'autora ha viscut en un centre de colĂČnies per on passen milers de criatures i on hi ha prou recursos per transformar les carĂšncies emocionals dels nens i nenes. No Ă©s un llibre de teoria sinĂł fet des de la privilegiada "trinxera" de l'autora, i ofereix recursos molt concrets per dur a la prĂ ctica la valorada educaciĂł emocional, que sovint queda tan sols en teoria i que Ă©s imprescindible si volem entrenar el nostre fill o filla perquĂš sigui una d'aquelles persones que quan camina sap cap a on va. "Aquest Ă©s un llibre que tots els pares i les mares haurien de llegir. La Cristina l'ha escrit des de la veu de l'experiĂšncia i des de la intenciĂł d'ajudar a crĂ©ixer pares i fills. És rigorĂłs i amĂš alhora, amablement pedagĂČgic, profund i ple de bon criteri i veritat. Ens fa pensar i sentir com a pares i com els infants que hem estat. Planteja respostes a la doble pregunta essencial en relaciĂł amb el futur que teixiran les properes generacions: quin mĂłn deixarem als nostres fills? I quins fills deixarem en aquest mĂłn? Un llibre gran i necessari." Àlex Rovira

Foire aux questions

Comment puis-je résilier mon abonnement ?
Il vous suffit de vous rendre dans la section compte dans paramĂštres et de cliquer sur « RĂ©silier l’abonnement ». C’est aussi simple que cela ! Une fois que vous aurez rĂ©siliĂ© votre abonnement, il restera actif pour le reste de la pĂ©riode pour laquelle vous avez payĂ©. DĂ©couvrez-en plus ici.
Puis-je / comment puis-je télécharger des livres ?
Pour le moment, tous nos livres en format ePub adaptĂ©s aux mobiles peuvent ĂȘtre tĂ©lĂ©chargĂ©s via l’application. La plupart de nos PDF sont Ă©galement disponibles en tĂ©lĂ©chargement et les autres seront tĂ©lĂ©chargeables trĂšs prochainement. DĂ©couvrez-en plus ici.
Quelle est la différence entre les formules tarifaires ?
Les deux abonnements vous donnent un accĂšs complet Ă  la bibliothĂšque et Ă  toutes les fonctionnalitĂ©s de Perlego. Les seules diffĂ©rences sont les tarifs ainsi que la pĂ©riode d’abonnement : avec l’abonnement annuel, vous Ă©conomiserez environ 30 % par rapport Ă  12 mois d’abonnement mensuel.
Qu’est-ce que Perlego ?
Nous sommes un service d’abonnement Ă  des ouvrages universitaires en ligne, oĂč vous pouvez accĂ©der Ă  toute une bibliothĂšque pour un prix infĂ©rieur Ă  celui d’un seul livre par mois. Avec plus d’un million de livres sur plus de 1 000 sujets, nous avons ce qu’il vous faut ! DĂ©couvrez-en plus ici.
Prenez-vous en charge la synthÚse vocale ?
Recherchez le symbole Écouter sur votre prochain livre pour voir si vous pouvez l’écouter. L’outil Écouter lit le texte Ă  haute voix pour vous, en surlignant le passage qui est en cours de lecture. Vous pouvez le mettre sur pause, l’accĂ©lĂ©rer ou le ralentir. DĂ©couvrez-en plus ici.
Est-ce que Entrena'l per a la vida est un PDF/ePUB en ligne ?
Oui, vous pouvez accĂ©der Ă  Entrena'l per a la vida par Cristina GutiĂ©rrez LestĂłn en format PDF et/ou ePUB ainsi qu’à d’autres livres populaires dans Desarrollo personal et Éxito personal. Nous disposons de plus d’un million d’ouvrages Ă  dĂ©couvrir dans notre catalogue.

Informations

Éditeur
Plataforma
Année
2014
ISBN
9788416096732

1. Ser o tenir

És positiu veure, amb la perspectiva del temps, com la crisi que vivim al nostre paĂ­s tambĂ© estĂ  ajudant a posar moltes coses al seu lloc, educativament parlant, Ă©s clar. L’opulĂšncia econĂČmica durant els anys 2000-2008 va provocar que molts nens i nenes no fossin conscients del valor que tenen les coses, i aspectes com l’esforç o l’agraĂŻment van començar a desaparĂšixer de la societat infantil. Recordo una conversa que vaig tenir fa temps amb un pare, devia ser l’any 2009, en la qual parlĂ vem sobre si era bo comprar als fills tot allĂČ que volien. Ell opinava que volia donar al seu fill tot allĂČ que el nano li demanĂ©s sempre que ell poguĂ©s donar-l’hi, ja que desitjava que la seva criatura fos feliç i tinguĂ©s totes les coses que ell no havia pogut tenir. En aquell moment no vaig ser capaç de convĂšncer-lo del contrari. La seva creença era massa ferma i, esgotats tots els meus arguments, vaig veure que no canviaria d’opiniĂł, per la qual cosa no vaig insistir mĂ©s. Com a educadora, sempre m’ha sorprĂšs que idees que per a mi sĂłn d’una obvietat absoluta, evidents i fĂ cils de veure, per a una altra persona puguin ser totalment oposades. PerĂČ els anys i la paciĂšncia m’han ensenyat que qui no vol, no vol, i s’ha de saber respectar aixĂČ de manera positiva (Ă©s a dir, sense que la rĂ bia se’t mengi per dins!).
Dos anys desprĂ©s, i en plena crisi, me’l vaig tornar a trobar a la porta de les oficines. Em va parar i em va dir: «Saps, Cristina, ara fa poc, a causa de la meva situaciĂł econĂČmica, vaig haver de dir al meu fill, per primera vegada, que no li podia comprar allĂČ que em demanava. I saps quĂš? No va passar res! Ho va entendre i no es va enfadar! En aquell moment em vaig adonar que no passava res per dir-li que “no”, que la por que sentia era meva, nomĂ©s meva, i no tenia res a veure amb ell». Jo prĂ cticament no vaig poder contestar, de tan sorpresa com estava, sorpresa en veure com poden canviar les creences mĂ©s fermes de les persones, especialment quan els fills sĂłn pel mig. Ell va marxar i jo em vaig quedar rumiant. La crisi, que fins aquell moment per a mi era totalment fosca i negativa, de sobte va començar a canviar d’aspecte, amb petits punts blancs de llum i d’esperança. Potser la nova situaciĂł, vaig pensar, podria ajudar que la societat s’adonĂ©s que calia un canvi de cultura i que era necessari retornar als valors del ser i deixar una mica de banda els del tenir.
Tot i que la majoria dels pares som encara de la generaciĂł en quĂš la cultura de l’esforç i la voluntat estaven força arrelades, avui el «tenir-ho tot ja» o el «jo ho vull, jo ho vull» formen part del vocabulari quotidiĂ  dels mĂ©s petits fins al punt, preocupant, de no adonar-nos que s’ha transformat la cultura del ser per la del tenir. De fet, ens els infants, constatem que ha desaparegut en la seva totalitat la cultura de l’esforç i l’hem substituĂŻda per la del benestar mĂ©s absolut. Avui dia sembla que ens haguem de traumatitzar (o «traumar», com diuen els nens) si no podem tenir allĂČ que volem a l’instant. I, pitjor encara, els que s’esforcen per aconseguir alguna cosa estan mal vistos i sĂłn uns «pringats».
El consum desmesurat i incontrolable (a causa de la publicitat omnipresent: televisiĂł, internet, carrer
) ens ha transformat en Ă©ssers materialistes, i estem tan ocupats tenint que ja no ens queda temps per ser (comprar exigeix molt de temps, i fer servir tot allĂČ que comprem encara mĂ©s). Em pregunto si Ă©s possible que ens haguem acostumat tant a tenir que ara ens resulta mĂ©s difĂ­cil ser. PerquĂš ser Ă©s pensar, Ă©s parlar de quĂš sentim amb la famĂ­lia i els amics, Ă©s barallar-se amb el germĂ  i buscar estratĂšgies per fer les paus. Hem d’evitar arribar a casa i viure en petites «illes»: el nen tancat a l’habitaciĂł navegant per internet, la mare treballant amb l’ordinador, el pare llegint
, perquĂš la falta de conversa familiar, de conĂšixer-nos els uns als altres, de saber com som provoca que les criatures se sentin absolutament perdudes, desorientades i amb un immens sentiment de por. I aixĂČ ho veiem cada dia.
Els pares, al capdavall, el que volem Ă©s educar els fills en els valors que sĂłn importants per a nosaltres, aquells que creiem que els seran imprescindibles per anar per la vida sense donar-se mĂ©s trompades del compte (l’empatia, l’agraĂŻment, l’esforç, la voluntat, l’optimisme, l’autonomia
), i tot aixĂČ Ă©s el ser. PerĂČ si estan tan ocupants fent servir tot allĂČ que tenen, quan, en quina estona els estem entrenant en aquestes habilitats?
En Pau, un nen de set anys que va venir tres dies amb l’escola a fer unes colĂČnies emocionals ens va dir: «SĂłc fort i valent
 i no ho sabia». Era cert, havia estat tan ocupat tenint, que ni tan sols s’havia adonat de la seva valentia i de la seva capacitat de fortalesa. I un detall, els pares tampoc no ho sabien, perquĂš fins llavors no li havien donat l’oportunitat de posar a prova les seves habilitats.
Sortosament, la capacitat humana d’ajudar-nos els uns als altres i de fer-nos forts davant les dificultats Ă©s innata i encara no ha desaparegut dels nostres gens. Com tampoc no n’ha desaparegut la facultat d’adonar-nos dels errors. Puc constatar que grĂ cies a aquesta crisi econĂČmica que vivim, moltes persones s’estan movent per canviar les coses. Cada vegada em trobo amb mĂ©s pares que em diuen que ja no els preocupa dir «no» als fills i que no els cal omplir la casa amb tantes coses, perquĂš s’han adonat que aixĂČ no fa que se sentin mĂ©s feliços. Molts estan canviant les prioritats, i s’estimen mĂ©s gastar-se els diners en activitats de vivĂšncia per als nens (esportives, culturals, de natura, de convivĂšncia, etc.) en comptes de comprar-los coses que en realitat no necessiten.
He de dir que Ășltimament, que sembla que la crisi estĂ  remetent, em tornen a arribar comentaris de pares semblants als d’abans del 2009 (tipus «és que si no li compro el joc X el nen s’enfada»). Esperem que el que ens ha ensenyat la crisi no se’ns oblidi fĂ cilment, i com deia Einstein: «Si busques resultats diferents, no facis sempre el mateix». Doncs felicitats a totes aquelles famĂ­lies que fan les coses de manera diferent, i que han decidit canviar el tenir pel ser
 i mantenir-ho!
I tu, quĂš tries per educar-los? Ser o tenir?

2. QuĂš ens ensenyen?

Potser tot rau en allĂČ que ens ensenyen quan som petits i en tot el que ningĂș no ens explica. I un dia et preguntes: perĂČ quĂš m’han ensenyat?
Recordo que de petita l’escola ocupava quasi tot el meu temps, el qual el dedicĂ vem a aprendre a multiplicar i a dividir, a llegir i a escriure, a memoritzar noms de rius i capitals, que, almenys jo, oblidava amb una facilitat sorprenent. Al llarg de la meva adolescĂšncia i a l’edat adulta vaig tenir sempre la sensaciĂł que em faltava part d’informaciĂł, sentia que no se m’havia explicat tot allĂČ que havia de saber. I veia que em faltaven respostes a preguntes molt simples, com ara: Qui sĂłc jo? Per quĂš alguns ens enfadem amb facilitat i altres no? QuĂš sĂłn les emocions? Per a quĂš serveixen? Tothom les tĂ©? Dominem nosaltres la por o Ă©s ella la que ens domina?
Ara m’adono que era com caminar amb la meitat de la informaciĂł, i, Ă©s clar, aixĂČ em provocava pors, dubtes i inseguretats. Davant d’un problema, un d’aquells de veritat, sentia una indefensiĂł absoluta. Era com si naveguĂ©s per aigĂŒes turbulentes en constant perill d’enfonsament, com si estiguĂ©s fent equilibris sobre un cable sense saber ni tan sols com s’havien de posar el peus.
Amb trenta-cinc anys, en un curs1 per trobar eines que em permetessin tornar a connectar amb els meus alumnes, em van arribar moltes respostes. I eren tan fĂ cils i evidents que no podia entendre com ningĂș no m’ho havia explicat abans, ni un mestre, ni un pare, ni un avi
 Confesso que vaig sentir rĂ bia, perquĂš saber-ho abans, a l’adolescĂšncia, per exemple, m’hauria estalviat molts mals moments. PerĂČ, d’altra banda, per fi tot lligava, tot tenia un sentit, tot era pura lĂČgica.
És ben bĂ© que tot allĂČ que et passa a la vida tĂ© un motiu, i si estĂ s atent, et porta a un descobriment, perquĂš el fet de no sortir-me’n prou bĂ© amb els nens i haver d’iniciar una recerca va ser el que em va permetre descobrir les respostes que feia dĂšcades que buscava, inconscientment, Ă©s clar. Quan vaig sortir d’aquell curs, em vaig fer una promesa: que faria tot el possible perquĂš no hi haguessin mĂ©s Cristinetes cegues com jo voltant pel mĂłn amb la meitat de la informaciĂł. Tenia la sort de treballar en un lloc per on passaven moltes criatures, per tant tenia l’oportunitat de fer alguna cosa en aquest sentit. Aquesta va ser l’espurna que va iniciar un procĂ©s de transformaciĂł en mi, perquĂš aquesta promesa es va convertir en «la meva missió». I vaig aprofitar l’oportunitat.
Jo sĂłc un exemple mĂ©s d’aquells adults que, de petits, ens van omplir el cap de coneixements, i Ă©s realment fantĂ stic saber tot el que es pugui del mĂłn en quĂš vivim, perĂČ quan tenim un problema de debĂČ, o una pĂšrdua, de quĂš ens serveix saber que ParĂ­s Ă©s la capital de França? Ens ensenyen com funciona tot excepte l’Ășnica cosa que sempre portarem a sobre: qui som, com som i com funcionem per dins.
Em pregunto quan ensenyarem als nens a descobrir els seus talents amagats, a buscar la seva fortalesa interior, a veure que sĂłn capaços de ser el que vulguin a la vida, i que fins i tot poden canviar el mĂłn. Veig cada dia les carĂšncies emocionals que provoca en els nens el canvi de valors de la societat actual. Sembla que l’Ășnic que importa Ă©s el nivell de matemĂ tiques o de lectura, i s’oblida que amb una eina com l’educaciĂł emocional integrada a cada escola ni les matemĂ tiques ni la llengua serien un problema per a ells, perquĂš se sentirien capaços de fer-ho tot, de ser-ho tot.
L’educaciĂł emocional funciona i dĂłna resultats potents. Ho veig no nomĂ©s per l’actitud dels nens sinĂł tambĂ© per allĂČ que et diuen, amb frases plenes de consciĂšncia emocional, com ara l’Aroa, que amb nomĂ©s cinc anys ens va dir: «He aprĂšs que el que Ă©s difĂ­cil pot ser fĂ cil». O en Sergi, de nou: «No vull que la por decideixi per mi». O el Pol, de sis: «M’ha agradat saber que sĂłc optimista». (No Ă©s genial? És conscient del seu optimisme amb nomĂ©s sis anys!) O la ClĂ udia, de set: «Confiar serveix per estimar mĂ©s».2
Els infants sĂłn absolutament brillants.
I nosaltres? Ens atrevim a canviar el que els ensenyem? PerquĂš es mereixen anar pel mĂłn amb tota la informaciĂł.

3. Pares entrenadors

No Ă©s fĂ cil ser pare avui dia, hi ha tant per escollir, tants camins, tantes opcions: viatges, vacances, models educatius i d’escola, regals, activitats, esports, metges, llibres, canals de televisió
 Cada dia has de renunciar a un munt d’opcions i enfrontar-te al dubte de si has escollit o no el que era correcte.
Els dubtes envaeixen sovint els pares i les mares, i les pors a equivocar-nos tambĂ©. Observo que molts pares i mares tenen una mena de lluita interna, com si tinguessin el cor dividit entre l’instint de protecciĂł cap a la seva criatura i una veu que els diu que el seu fill s’ha d’espavilar. A quina part s’ha de fer mĂ©s cas? Com encertar-la?
Quan els pares em pregunten sobre aquest tema, els explico que tenim dos papers, el de pare/mare i el d’entrenador/a; sĂłn papers diferents perĂČ complementaris. Ho explico perquĂš Ă©s molt grĂ fic i fa que els pares tinguin les coses mĂ©s clares. I Ă©s que amb els nens Ă©s bĂ sic tenir les coses clares i dubtar poc.
Quina Ă©s la missiĂł del pare/mare? Doncs, sobretot, aconseguir que la llar signifiqui per al fill o la filla l’amor incondicional i els mimos (que no el consentiment), un lloc de refugi i tendresa quan les coses li van mal dades, on sentirĂ  la seguretat que faci el que faci serĂ  estimat, que sigui qui sigui i com sigui, el pare i la mare sempre seran al seu costat. Els pares tambĂ© sĂłn la transmissiĂł de valors, dels valors importants per a la famĂ­lia.
Un entrenador Ă©s quelcom diferent: Ă©s aquell que busca els millors resultats possibles segons els talents i les capacitats de cadascĂș. I aquest paper –el vulguem fer o no, el sapiguem fer o no– tambĂ© l’hem de fer. L’entrenador dedica un temps a buscar les habilitats naturals que tenen els fills per fer-les cada dia una mica mĂ©s grans, una mica millors. I, sobretot, s’ocupa que arribin a ser joves i adults competents. Competents en els estudis i en la futura feina, perĂČ especialment en les seves relacions personals i socials, bĂ siques per a la seva felicitat. Curiosament, perĂČ, els entrenem poc en les habilitats que mĂ©s els ajudaran a aconseguir aquesta felicitat somiada. Estudis cientĂ­fics3 demostren que la consciĂšncia i l’autocontrol emocional, o l’empatia, sĂłn aspectes bĂ sics que incideixen directament en el grau de felicitat de les persones.
Els nens dediquen un munt d’hores a anar a l’escola i nosaltres a ajudar-los a estudiar o fer els deures, perĂČ quantes hores dediquen la famĂ­lia i l’escola a ensenyar-los altres habilitats imprescindibles per a un futur feliç? Com, per exemple, que siguin capaços d’autocontrolar les emocions, especialment les negatives, entendre quĂš Ă©s treballar en equip o la responsabilitat.
Quan pregunto als pares quin Ă©s el seu primer objectiu o somni, la majoria d’ells responen: «Que el meu fill sigui feliç». Llavors els faig una segona pregunta: «I quĂš creus que necessitarĂ  el teu fill o la teva filla per ser feliç?». Alguns mai s’ho havien plantejat d’una manera tan explĂ­cita, perĂČ la veritat Ă©s que acostumen a respondre amb rapidesa i seguretat: no et diuen que la clau per ser feliç sigui ser un crac de les mates o parlar l’anglĂšs com un nadiu, si mĂ©s no ningĂș no m’ho ha dit fins ara. El que em diuen Ă©s que hauria de ser humil, treballador, generĂłs i amable, tenir empatia i capacitat per controlar les emocions (especialment esmenten la rĂ bia). Altres em diuen que el mĂ©s important Ă©s que els fills siguin forts per dins i tinguin capacitat d’esforç, i d’altres que siguin decidits, lĂ­ders, optimistes
 CadascĂș respon el que per a ell Ă©s mĂ©s important, o bĂ© allĂČ que detecta que el seu fill o la teva filla no tĂ©. L’Ășltima pregunta que els faig Ă©s: «Com i quan entrenes el teu fill en aquestes habilitats que necessitarĂ ?». AquĂ­, tanmateix, les respostes no acostumen a ser tan rĂ pides ni tan clares, de fet, molts et miren amb expressiĂł de por, com dient «és que no sĂ© si ho faig!».
Qualsevol entrenador, per aconseguir que un nen o una nena millori jugant a futbol o a bĂ squet, fa que practiqui molt, oi? Els fa repetir centenars de vegades els xuts, els triples o uns moviments concrets. Doncs entrenar els nostres fills Ă©s el mateix: com mĂ©s els entrenem i els fem repetir allĂČ que volem que aprenguin, mĂ©s possibilitats tindrem que ho aconsegueixin. Si volem que siguin responsables, per exemple, deixem-los que s’esforcin cada dia i recordin que han de fer els deures, i que tinguin clar que primer sĂłn les obligacions i desprĂ©s les aficions. Que sĂ piguen des de petits que ells sĂłn els responsables de les seves coses (no els pares o els mestres) i demanem-los comptes dels resultats de les seves accions, del que diuen o del que fan, no els excusem. Recordeu que responsable ve de la paraula respondre, per tant, ells han de saber que sempre hauran de «respondre» de les seves accions. Si tenen un conflicte amb un company, no li hem de solucionar nosaltres, ni l’hem d’apartar del problema, perquĂš llavors no l’estarem entrenant. Permetem-li, en canvi, que s’enfronti a la si...

Table des matiĂšres