Autoretrat de Jordi Garcés
eBook - ePub

Autoretrat de Jordi Garcés

Josep Cots

  1. 256 pages
  2. Spanish
  3. ePUB (adapté aux mobiles)
  4. Disponible sur iOS et Android
eBook - ePub

Autoretrat de Jordi Garcés

Josep Cots

DĂ©tails du livre
Aperçu du livre
Table des matiĂšres
Citations

À propos de ce livre

El testimoni vital i professional d'un dels arquitectes que han definit la Barcelona dels darrers quaranta anys, recollit pel seu llibreter de capçalera.

Vet aquĂ­ un llibre rar, especial, i de tĂ­tol aparentment impossible: l'autoretrat d'un arquitecte escrit per un llibreter. Josep Cots va conĂšixer Jordi GarcĂ©s perquĂš el seu estudi d'arquitectura estava situat a prop de la primera ubicaciĂł de la llibreria Documenta i n'era client. De mica en mica, les seves visites van anar agafant la forma d'unes rĂ pides «converses de taulell», sempre interrompudes pel trĂ fec del dia a dia. PerĂČ eren tan riques i suggeridores, tan prometedores, que, a finals de 2015, Cots va proposar a GarcĂ©s d'allargar-les per extreure'n tot el suc i fixarles en un llibre.

Sense voler-ho d'entrada, es va anar formant un autĂšntic autoretrat, un poliedre amb totes les cares i la complexitat que engloba aquesta paraula. És un testimoni ple de records familiars i professionals, viscuts per GarcĂ©s, molt bon coneixedor dels entrellats del mĂłn cultural barcelonĂ­, o que li han explicat testimonis directes, barrejats amb reflexions sobre l'actualitat i, naturalment, sobre arquitectura i estĂštica. PerĂČ Ă©s molt mĂ©s que tot aixĂČ: Ă©s un llibre de vida, en el qual, tot conversant, GarcĂ©s desgrana comentaris sobre temes molt diversos i els exposa amb una subjectivitat radical que els enriqueix i els humanitza. Cal destacar, tanmateix, que Ă©s un autoretrat en un moment donat, com si disparĂ©ssim una cĂ mera, un flaix, i la fotografia Ă©s tan viva que, si la repetĂ­ssim d'aquĂ­ a un temps, el que en sortiria segurament seria diferent.

Foire aux questions

Comment puis-je résilier mon abonnement ?
Il vous suffit de vous rendre dans la section compte dans paramĂštres et de cliquer sur « RĂ©silier l’abonnement ». C’est aussi simple que cela ! Une fois que vous aurez rĂ©siliĂ© votre abonnement, il restera actif pour le reste de la pĂ©riode pour laquelle vous avez payĂ©. DĂ©couvrez-en plus ici.
Puis-je / comment puis-je télécharger des livres ?
Pour le moment, tous nos livres en format ePub adaptĂ©s aux mobiles peuvent ĂȘtre tĂ©lĂ©chargĂ©s via l’application. La plupart de nos PDF sont Ă©galement disponibles en tĂ©lĂ©chargement et les autres seront tĂ©lĂ©chargeables trĂšs prochainement. DĂ©couvrez-en plus ici.
Quelle est la différence entre les formules tarifaires ?
Les deux abonnements vous donnent un accĂšs complet Ă  la bibliothĂšque et Ă  toutes les fonctionnalitĂ©s de Perlego. Les seules diffĂ©rences sont les tarifs ainsi que la pĂ©riode d’abonnement : avec l’abonnement annuel, vous Ă©conomiserez environ 30 % par rapport Ă  12 mois d’abonnement mensuel.
Qu’est-ce que Perlego ?
Nous sommes un service d’abonnement Ă  des ouvrages universitaires en ligne, oĂč vous pouvez accĂ©der Ă  toute une bibliothĂšque pour un prix infĂ©rieur Ă  celui d’un seul livre par mois. Avec plus d’un million de livres sur plus de 1 000 sujets, nous avons ce qu’il vous faut ! DĂ©couvrez-en plus ici.
Prenez-vous en charge la synthÚse vocale ?
Recherchez le symbole Écouter sur votre prochain livre pour voir si vous pouvez l’écouter. L’outil Écouter lit le texte Ă  haute voix pour vous, en surlignant le passage qui est en cours de lecture. Vous pouvez le mettre sur pause, l’accĂ©lĂ©rer ou le ralentir. DĂ©couvrez-en plus ici.
Est-ce que Autoretrat de Jordi Garcés est un PDF/ePUB en ligne ?
Oui, vous pouvez accĂ©der Ă  Autoretrat de Jordi GarcĂ©s par Josep Cots en format PDF et/ou ePUB ainsi qu’à d’autres livres populaires dans Architecture et Architecture Essays & Monographs. Nous disposons de plus d’un million d’ouvrages Ă  dĂ©couvrir dans notre catalogue.

Informations

Année
2018
ISBN
9788433939036

1

El primer record que tinc de la meva existĂšncia Ă©s la visita que vam fer a la clĂ­nica on havia nascut la meva germana petita. Va ser l’Ășnica dels vuit germans que hi va nĂ©ixer, perquĂš els altres havĂ­em vingut al mĂłn a casa. Amb el meu pare i algun germĂ  o germana, vam anar a conĂšixer la Marta, des del pis de la Gran Via on vivĂ­em, i, curiosament, recordo a la perfecciĂł el bressol on era ella. Si aquest record Ă©s cert, jo tenia tres anys. Em sorprĂšn tambĂ© que hi haguĂ©s algunes joguines i que me’n regalessin una, perquĂš m’estranya que una cosa aixĂ­ es fes l’any 48. Avui dia sĂ­ que es fan intents per evitar gelosies, perĂČ llavors...? Tinc molt clar la torre que era: a l’avinguda del Tibidabo, per on puja el Tramvia Blau, a mĂ  esquerra. Es tractava de la clĂ­nica Dexeus, del pare de Santiago Dexeus, amb qui desprĂ©s he tractat tant, que va iniciar aixĂ­, el pare, una saga de ginecĂČlegs. Naturalment, als tres anys no era conscient que fos aquesta clĂ­nica i no sĂ© quan ho vaig descobrir, perĂČ ara m’adono que lliga perfectament amb el tarannĂ  dels meus pares que anessin a un ginecĂČleg de prestigi.
Com pots veure, si em trobo a gust, parlar no em cansa ni em preocupa gens; sobretot quan sĂ© que qui em pregunta m’escoltarĂ . A vegades, en un sopar amb bastanta gent, amb set o vuit persones, tothom comença a creuar converses, especialment els senyors que es volen lluir. Si dic alguna cosa i em segueixen, tot va bĂ©. Si no, plego immediatament i no lluito gens ni mica per fer-me sentir. Si parlar m’agrada molt, per contra, escriure em costa moltĂ­ssim. Ho faig quan no hi ha mĂ©s remei i aconsegueixo acabar-ho, perĂČ m’imposa el fet que desprĂ©s ja no es pugui corregir.
Tu m’anaves suggerint que fĂ©ssim aquest exercici de memĂČria i jo no t’havia dit mai que no, perĂČ tampoc t’havia proposat començar-lo. Potser van passar quatre o cinc anys fins que, arran d’insistir-hi, vaig pensar que eres la persona perfecta perquĂš sempre m’escoltaves. El que em preocupa Ă©s si serem capaços de reproduir l’aire de les converses de taulell que mantenim a la llibreria, tenint en compte que trobar-se per parlar els dimecres a les sis de la tarda, per dir alguna cosa, Ă©s una situaciĂł forçada. M’agrada el caire atzarĂłs d’aquestes converses nostres que sĂłn amb motiu d’un llibre que he agafat, de no sĂ© quĂš m’ha passat a la feina, d’alguna cosa que he vist pel carrer i que em provoca un comentari, i quan surto de la llibreria, me n’oblido. En canvi aquĂ­ ens trobem forçadament i potser se’n perdrĂ  l’espontaneĂŻtat i, sobretot, el fet de ser accidental; esclar que del que Ă©s casual no n’exigeixes un resultat global, Ă©s nomĂ©s el que fas en aquell moment. Aquest Ă©s el perill i la grĂ cia; resumint, Ă©s la contradicciĂł de la feina que comencem avui.
Quan ho vaig acceptar, Josep, vaig ser molt conscient que si tu ets qui recull els meus records, corro el perill que t’introdueixis en la meva histĂČria, en la meva memĂČria; perĂČ, per a mi, la teva presĂšncia Ă©s molt important. La simple companyia, la intervenciĂł d’un altre i de vegades fins i tot d’un espectador –que no serĂ  el teu cas– em provoca; tal com diria un escriptor sud-americĂ , m’engega, em posa en marxa. AixĂČ em passa tambĂ© a la feina: pensar, preparar un projecte, començar-lo o modificar-lo... Si ho explico a alguna de les meves sĂČcies, m’ajuda molt. No Ă©s que la feina s’alleugereixi, perquĂš a vegades aquesta persona hi afegeix mĂ©s llenya, em fa treballar mĂ©s, perĂČ m’ajuda a veure-ho des d’una certa distĂ ncia i s’inicia una acciĂł que Ă©s com un petit espectacle. MĂ©s que com un espectacle, com un joc..., cosa que m’agrada molt i em diverteix, perquĂš necessito tenir pĂșblic.
Vaig nĂ©ixer a Barcelona el 25 de juny del 1945. Tal com t’he dit, el part encara va ser a casa dels meus pares, al nĂșmero 658 de la Gran Via, entre LlĂșria i Via Laietana, cantĂł mar, a tocar de Can Sunyer. Per mi, si parlem de l’Eixample barcelonĂ­, el cantĂł Ă©s important. Quan algĂș em diu, per exemple, «Visc al carrer ValĂšncia», sempre pregunto: «¿CantĂł mar o muntanya?» I ho veus immediatament, amb el sol del matĂ­ o amb el de la tarda, perĂČ nomĂ©s a l’estiu; sĂ© cap on se li obre la galeria, a quina part del pati del bloc de cases dĂłna, etcĂštera. Parlo aixĂ­ perquĂš hi he viscut molt de temps.
SĂłc fill d’uns pares grans, en TomĂ s GarcĂ©s i la Pilar BrusĂ©s, perquĂš sĂłc el seu setĂš fill, i amb l’anterior, el nĂșmero sis, que va nĂ©ixer el 1936, em portava nou anys. La relaciĂł amb els meus germans va ser especial: veure’ls tots vuit a casa, gairebĂ© no ho tinc present. Pensa que, quan tenia set anys, es van començar a casar, i bastant seguit. Recordo lleugerament la festa de peticiĂł de mĂ  d’una de les meves germanes; no era ben bĂ© una festa, era la visita dels consogres, el te amb les pastes... Recordo tambĂ© la posada de llarg d’alguna altra de les meves germanes, que no sĂ© si era una festa a casa o Ă©s que anaven al Liceu, perquĂš ja t’he dit que tot aixĂČ va ser quan era molt petit.
Una altra cosa que em ve a la memĂČria Ă©s la festa dels vint-i-cinc anys de casats dels meus pares, les seves noces de plata. Aquesta sĂ­ que va ser a casa, a la Gran Via, amb la Conxita Badia cantant cançons, moltes amb lletres del meu pare, i mĂșsica de ToldrĂ , Vives, Blancafort, Mompou..., dels mĂșsics del moment.
Podria definir la meva famĂ­lia com a part d’una certa burgesia barcelonina: creient, conservadora, perĂČ amb una mentalitat oberta al lliure pensament, des del punt de vista intel·lectual o cultural. Els meus germans mĂ©s grans eren d’abans de la guerra; i jo vaig nĂ©ixer en plena postguerra. Tres anys desprĂ©s, ja t’he explicat que va nĂ©ixer la meva germana petita, la Marta. Hi va haver un tall considerable entre els sis primers i nosaltres dos. Vam ser quatre nois i quatre noies. La gran, la Maria NĂșria, era de l’any 1927. Ara en sobrevivim cinc. Per als que no hem viscut la guerra, perĂČ sĂ­ que l’hem tingut a prop, les expressions «abans de la guerra» i «desprĂ©s de la guerra» tambĂ© sĂłn una referĂšncia contĂ­nua. La gent jove ja no necessita fer-les servir gaire.
El meu avi patern, que no vaig conĂšixer –i no en vaig conĂšixer cap dels quatre–, va venir de Guadalajara a Barcelona quan s’estava preparant l’ExposiciĂł Universal del 1888. Devia tenir deu o dotze anys. Va venir tot sol perquĂš aquĂ­ ja hi havia alguns cosins seus. Un d’aquests l’ajudava, l’acomboiava i li va buscar feina d’ajudant en un colmado. En devia anar aprenent i agafant mĂ©s confiança. MĂ©s tard es va casar amb la meva Ă via, Miravet, originĂ ria de Tremp, que servia a casa dels propietaris, i mĂ©s endavant van obrir el seu propi colmado a la Barceloneta, on va nĂ©ixer, el 1901, el meu pare, que va ser el seu primer fill. Precisament, aquest estiu vam anar expressament a Paredes de SigĂŒenza, el poble del meu avi. No hi havia estat mai.
Hi vaig anar amb les meves filles, la Marina, la Blanca i la Bruna, perquĂš quan vaig complir setanta anys, aquest mes de juny passat, va succeir allĂČ que es fa ara: «Escolta, Âżper quĂš no fem una escapada de dos o tres dies per celebrar-ho?» Ho volĂ­em fer tots junts, amb els nĂČvios, els marits, els nĂ©ts, i amb la meva parella, la Isabel Riera, de Menorca, que tu coneixes i de qui el meu germĂ  Jan diu que tĂ© un aire mig grec, mig italiĂ , molt apropiat per a una insular. No hi havia cap motiu ni cap lloc precĂ­s on anar: «Agafem un aviĂł i anem a... O lloguem un cotxe gran i anem al sud de França...» I a mi se’m va acudir: «¿Per quĂš no anem a Paredes?; no hi he estat mai!» Sembla mentida com em va venir al cap aquesta proposta. Va ser un encert perquĂš tots van dir: «PerĂČ, escolta..., quina idea!» Els va agradar perquĂš lligava molt amb la celebraciĂł que fĂšiem i amb el meu origen de dues generacions enrere. I sĂ­, sĂ­, ho vam organitzar. És un lloc fantĂ stic, situat a prop de SigĂŒenza, Medinaceli i Atienza. Vam dormir dues nits a SigĂŒenza, amb el Doncel...
El meu pare hi havia anat de gran. Si hi havia anat de jove, no ho sĂ©, almenys no m’ho havia explicat. Els meus pares, com que no tenien cotxe, feien alguns viatges amb fills i en un d’aquests van passar per Paredes. DesprĂ©s d’anar-hi nosaltres, he descobert que algun altre germĂ  gran tambĂ© hi havia anat per la seva banda. Els n’he parlat amb entusiasme, perquĂš a mi em va agradar molt, i ho he explicat a molta gent. I algun d’ells em va dir: «No sĂ© pas quĂš hi vas trobar. Esclar que tu, Jordi, com que ets tan sociable i tafaner...»
Va sortir tot el poble a veure’ns... En total, eren set o vuit! PrĂšviament, havĂ­em mirat per Google com era Paredes, perquĂš no n’havia vist mai cap foto i, tambĂ©, perquĂš no sabia com podia ser ara el poble. Imagina que ens trobem un poble ampliat, gran i desfigurat, amb un nucli molt petit, que fos tot escampat. Per sort no va ser aixĂ­. Era impressionant veure que, n’estic segur, el poble era com quan se’n va anar el meu avi, posem que fos cap al 1883 o el 1885, si va venir abans de l’exposiciĂł. Ens hi vam fer una foto de tota l’expediciĂł i va ser molt curiĂłs, perquĂš desprĂ©s em vaig adonar que ens l’havĂ­em fet en un frontĂł. Mira-la...
Em sorprĂšn en relaciĂł amb la meva biografia... I en aixĂČ potser hi ha una mica de fantasia meva o potser no ho Ă©s tant. Es tracta d’un frontĂł que Ă©s una paret construĂŻda expressament per a aquest Ășs i aguantada amb uns contraforts d’obra pel darrere: no Ă©s la mitgera d’una casa. Vaig pensar: «El meu pare, l’esport a quĂš tenia molta aficiĂł i hi jugava molt era el frontĂł!»
AixĂČ lliga una mica amb el que penso del carĂ cter biogrĂ fic que sempre tĂ© la literatura. Imaginem que sĂłc escriptor i que ara ja estic gairebĂ© inventant o fent una hipĂČtesi d’on venia aixĂČ del frontĂł. Si estiguĂ©s escrivint una novel·la, que bĂ© que m’aniria! El meu pare anava sovint al Club NataciĂł Barcelona a jugar al frontĂł. PerĂČ, a mĂ©s a mĂ©s, anĂ vem a estiuejar a la Selva de Mar, perquĂš la meva mare hi tenia casa i finques. I, a la casa dels meus avis BrusĂ©s, al centre del poble, hi havia un frontĂł.
Ara et penses que ja estic escrivint una novel·la, perĂČ no. Les meves germanes grans havien anat a estiuejar de petites a Can Maranges, que Ă©s el nom de la casa dels avis BrusĂ©s. Com que eren de l’any 27 i 28, hi anaven d’estiueig fins que el meu pare es va fer una casa prĂČpia, que va estrenar l’any 47. L’hi vaig preguntar a una d’elles: «¿Tu creus que, a can BrusĂ©s, aquell frontĂł on hem jugat tantes vegades hi havia sigut sempre?» «No, no ho crec», responguĂ©. «Doncs segurament el devia fer el papĂ .» PerquĂš era un frontĂł improvisat en una eixida: en una paret llisa hi havien dibuixat una ratlla; hi havia un pou i hi havia una aixeta a la paret on t’hi deixaves els dits.
Ara, aquĂ­, ja ho relaciono amb mĂ©s coses. Quan vaig començar a pensar en el frontĂł de Paredes i en el de la Selva de Mar ho vaig relacionar amb el PavellĂł OlĂ­mpic de la Vall d’Hebron que vam fer amb Enric SĂČria. EstĂ  format per diversos frontons, que vam construir per a la federaciĂł de pilota basca. No ens vam limitar a fer-los, sinĂł que llavors vam aprendre sobre frontons i vam descobrir que hi ha el frontĂł llarg, que Ă©s on es juga a cesta punta, que hi ha el frontĂł curt i, finalment, hi ha una cosa que es diu el trinquete o trinquet. El trinquet Ă©s un frontĂł bastant petit on hi ha obstacles, on hi ha un tejadillo, un teuladell. Aquest Ă©s el frontĂł improvisat de Can Maranges, perquĂš la pilota venia i topava amb el pou. Com m’agrada recordar tot aixĂČ... Estudiant la histĂČria i l’evoluciĂł del frontĂł, vaig aprendre que el trinquet venia del fet que els primers partits de frontĂł es jugaven a dos llocs, als patis de la noblesa i als dels convents: eren frontons irregulars. Era un joc de nobles.
El meu pare em va inculcar l’aficiĂł i hi he jugat sempre. Al club de nataciĂł l’havia acompanyat alguna vegada, perĂČ no a jugar; allĂ  jugava nomĂ©s amb els seus amics. Jugava al frontĂł amb ell a la Selva de Mar. A l’estiu, de vacances, tambĂ© hi jugava amb els meus germans i amb els meus cosins, sobretot el diumenge, i aixĂČ era una cosa segura perquĂš el meu pare ho provocava en sortir de missa. I a Paredes era igual: «los domingos, al salir de misa, los mozos...» jugaven al frontĂł. ÂżQuĂš en vols fer, si no, d’aquella hora i mitja entre la missa i el dinar?
Del frontĂł m’agradava molt l’aspecte lĂșdic, la rivalitat, i l’ambient era bonic, creat pels que jugaven al frontĂł i per la gent que hi seia, mirant i esperant que acabĂ©s la partida per jugar-hi ells. «Jo jugarĂ© desprĂ©s amb el que guanyi», deia un, per exemple. Amb la famĂ­lia, els amics i els nens del poble, ens hi passĂ vem hores.
Actualment sembla una cosa molt basca, perĂČ crec que no ho Ă©s, que Ă©s molt espanyola, i francesa tambĂ©: pensa en el jeu de paume. A veure, Espanya estĂ  ple de frontons, n’he vist bastants. PerĂČ no crec que ara sigui una aficiĂł popular a Paredes ni que hi jugui gaire gent. Ara, suposo que els joves, si fan esport, s’inscriuen en un gimnĂ s a SigĂŒenza, que Ă©s a un quart d’hora.
En el viatge a Paredes va ser important veure un tipus de paisatge que m’agrada molt. A mi m’agraden mĂ©s aviat els paisatges amb perspectives a distĂ ncia. M’oprimeix o m’angunieja la Vall d’Aran, amb tantes muntanyes. M’agrada el desert, m’agrada la plana de l’EmpordĂ , i aquĂ­ hi havia aquella cosa tan castellana de la Meseta. I, a mĂ©s a mĂ©s, amb tots els camps perfectament treballats. Era molt bonic.
També va ser divertit: anàvem tres cotxes i, mentre aparcàvem, el primer que va baixar, un gendre que és holandÚs i que és molt comunicatiu, els va dir: «Venimos de Barcelona; mi suegro es un Garcés...» «Hombre, ¥los Garceses!», van respondre.
Los Garceses...! Descobrir que GarcĂ©s Ă©s un cognom castellĂ  sorprĂšn gairebĂ© tothom. Esclar que sempre he sabut que el meu avi era castellĂ  i que el cognom era GarcĂ©s, en castellĂ . Dit a la catalana, sona GarcĂ©s, que Ă©s gairebĂ© igual. Pel fet de la coneguda trajectĂČria totalment catalana del meu pare com a escriptor, m’irrita molt la gent que m’hi posa l’accent obert; volen catalanitzar-lo innecessĂ riament.
Crec que els GarcĂ©s vĂ©nen tots de... No ho he estudiat mai, perquĂš una cosa que em passa Ă©s que no estudio mai res. Diria que principalment Ă©s un cognom aragonĂšs, navarrĂšs i castellĂ . Quan era petit, mirava la guia telefĂČnica; no Ă©s que me la llegĂ­s com altres, sinĂł que mirava quants GarcĂ©s hi havia. No n’hi havia gaires. Ara potser n’hi ha pĂ gines senceres. BĂ©, ara ja no hi ha guies telefĂČniques.
TambĂ© mirava BrusĂ©s, que Ă©s el cognom de la meva mare, aixĂ­ com el de la meva Ă via materna, que era una DanĂ­s, potser d’origen francĂšs. Vaig pensar que, segurament, a Figueres n’hi hauria mĂ©s, i els pocs que hi ha tots sĂłn famĂ­lia. Em preguntes d’on ve la meva mare: doncs de Figueres. Era d’una famĂ­lia de professions liberals, petits terratinents i militars..., una cosa peculiar! A pesar que hi ha pocs militars catalans, a Catalunya n’hi ha dos pols, que sĂłn a Reus i Figueres, on crec que Ă©s per l’existĂšncia del castell, que tenia una guarniciĂł militar important. Ara ja no, perquĂš diguem que ja no hi ha soldats enlloc.
Aquesta famĂ­lia BrusĂ©s, doncs, tenia terres, petites propietats, no Ă©s que fossin grans terratinents, provenien de l’Escala, i no en sĂ© explicar res mĂ©s. TambĂ© tenien orĂ­gens a Cabanes, prop de Figueres. Els meus avis hi tenien una casa important, ben muntada, que molts anys mĂ©s tard vaig veure en ruĂŻnes. I a la Selva de Mar, hi tenien vinyes, oliveres i la casa, que era Can Maranges.
Crec que el meu pare va conĂšixer la meva mare l’any 21, perquĂš un amic seu –un parent del pintor Padilla, que tenia orĂ­gens a la Selva de Mar– li va dir: «Vine que veurĂ s un poble, allĂ , clavat en aquell racĂł, a la punta, tocant a França.» Aleshores, passejant pel poble, van entrar a l’eixida, oberta al carrer, de Can Maranges, i va conĂšixer la meva mare on jo sostinc que desprĂ©s el meu pare va pintar el frontĂł. Tot aixĂČ sĂłn coses que vaig lligant...
Quan et parlo de Cabanes, potser a vegades barrejo –i alguna cosina mĂ©s gran de Figueres em renyaria– BrusĂ©s i DanĂ­s. PerĂČ ja t’he dit que no ho he estudiat mai ni he dit als meus pares: «Seguem i passem tota una tarda parlant de la famĂ­lia.» Se t’ocorren mĂ©s preguntes de tots aquests temes quan et fas gran. PerĂČ crec que tinc una certa curiositat o interĂšs perquĂš m’han quedat gravats alguns d’aquests detalls; deu ser innat.
El meu pare explicava que anava a festejar a Figueres. MĂ©s tard, quan el meu avi va ser destinat a la Bisbal, perquĂš era secretari –i ara no sĂ© si de jutjat o d’ajuntament–, anava a la Bisbal. PerĂČ, a l’estiu, anava a la Selva de Mar, i era tota una aventura. Anar amb tren fins a Llançà o Portbou era un trajecte molt llarg. Recordo haver anat de Llançà a la Selva amb la tartana dels masovers, perquĂš el tren no arriba ni a la Selva ni al seu Port.
El poble de la Selva Ă©s a un quilĂČmetre i mig de la costa, terra endins. Aquell territori Ă©s molt peculiar. L’altre dia vaig tenir una experiĂšncia especial. Normalment hi vaig de tant en tant, encara que ara no hi tinc casa, perĂČ feia dos a...

Table des matiĂšres