La utilitat de l'inĂștil
eBook - ePub

La utilitat de l'inĂștil

Manifest

Nuccio Ordine, Abraham Flexner, Jordi Bayod

Partager le livre
  1. 168 pages
  2. Spanish
  3. ePUB (adapté aux mobiles)
  4. Disponible sur iOS et Android
eBook - ePub

La utilitat de l'inĂștil

Manifest

Nuccio Ordine, Abraham Flexner, Jordi Bayod

DĂ©tails du livre
Aperçu du livre
Table des matiĂšres
Citations

À propos de ce livre

"Un compendi del saber universal que es llegeix amb una gran voracitat. És breu, dens, profund i es fa lleuger".LluĂ­s Foix, El Punt Avui"Cal llegir-lo per copsar fins a quin punt l'activitat no orientada a una finalitat concreta i exercitada amb vigor i rigor, sigui humanĂ­stica o cientĂ­fica, enforteix les societats i promou la justĂ­cia".Daniel Gamper, Ara"Un assaig punyent per defensar l'Ă mbit de les humanitats davant l'onada d'utilitarisme que ens envaeix".MĂ rius Serra, Catalunya RĂ dio"Facin-me cas: llegeixin Nuccio Ordine".Jordi Llavina, La Vanguardia"Enmig d'aquest panorama resulta oportĂș que Nuccio Ordine hagi publicat un llibre en quĂš considera que els sabers humanĂ­stics sĂłn, comptat i debatut, mĂ©s Ăștils que els suposats sabers econĂČmics".Jordi Llovet, El PaĂ­s"Un llibre necessari".Óscar LĂłpez, El PeriĂłdico de Catalunya

Foire aux questions

Comment puis-je résilier mon abonnement ?
Il vous suffit de vous rendre dans la section compte dans paramĂštres et de cliquer sur « RĂ©silier l’abonnement ». C’est aussi simple que cela ! Une fois que vous aurez rĂ©siliĂ© votre abonnement, il restera actif pour le reste de la pĂ©riode pour laquelle vous avez payĂ©. DĂ©couvrez-en plus ici.
Puis-je / comment puis-je télécharger des livres ?
Pour le moment, tous nos livres en format ePub adaptĂ©s aux mobiles peuvent ĂȘtre tĂ©lĂ©chargĂ©s via l’application. La plupart de nos PDF sont Ă©galement disponibles en tĂ©lĂ©chargement et les autres seront tĂ©lĂ©chargeables trĂšs prochainement. DĂ©couvrez-en plus ici.
Quelle est la différence entre les formules tarifaires ?
Les deux abonnements vous donnent un accĂšs complet Ă  la bibliothĂšque et Ă  toutes les fonctionnalitĂ©s de Perlego. Les seules diffĂ©rences sont les tarifs ainsi que la pĂ©riode d’abonnement : avec l’abonnement annuel, vous Ă©conomiserez environ 30 % par rapport Ă  12 mois d’abonnement mensuel.
Qu’est-ce que Perlego ?
Nous sommes un service d’abonnement Ă  des ouvrages universitaires en ligne, oĂč vous pouvez accĂ©der Ă  toute une bibliothĂšque pour un prix infĂ©rieur Ă  celui d’un seul livre par mois. Avec plus d’un million de livres sur plus de 1 000 sujets, nous avons ce qu’il vous faut ! DĂ©couvrez-en plus ici.
Prenez-vous en charge la synthÚse vocale ?
Recherchez le symbole Écouter sur votre prochain livre pour voir si vous pouvez l’écouter. L’outil Écouter lit le texte Ă  haute voix pour vous, en surlignant le passage qui est en cours de lecture. Vous pouvez le mettre sur pause, l’accĂ©lĂ©rer ou le ralentir. DĂ©couvrez-en plus ici.
Est-ce que La utilitat de l'inĂștil est un PDF/ePUB en ligne ?
Oui, vous pouvez accĂ©der Ă  La utilitat de l'inĂștil par Nuccio Ordine, Abraham Flexner, Jordi Bayod en format PDF et/ou ePUB ainsi qu’à d’autres livres populaires dans Philosophie et Humanisme en philosophie. Nous disposons de plus d’un million d’ouvrages Ă  dĂ©couvrir dans notre catalogue.

Informations

Éditeur
Quaderns Crema
Année
2017
ISBN
9788477275824

PRIMERA PART

L’ÚTIL INUTILITAT DE LA LITERATURA

En efecte, Gavroche era a casa seva. Oh, utilitat inesperada de l’inĂștil!
VICTOR HUGO,
Els miserables
1. «QUI NO HA NO ÉS»
En un relat autobiogrĂ fic, Vincenzo Padula—un clergue revolucionari que va viure en un poble de CalĂ bria entre 1819 i 1893—recorda la primera lliçó de vida apresa en famĂ­lia, quan encara era un jove estudiant. DesprĂ©s de donar una resposta insatisfactĂČria a una insidiosa pregunta del seu pare («¿com Ă©s que a l’alfabet de qualsevol llengua la A va abans i la E desprĂ©s?»), el seminarista escolta amb viva curiositat l’explicaciĂł que li proporciona el seu progenitor: «En aquest miserable mĂłn qui ha Ă©s, i qui no ha no Ă©s»*; per aixĂČ la lletra a precedeix sempre la lletra e. PerĂČ hi ha una altra cosa: els qui no tenen constitueixen «en la societat civil» la massa de les consonants, «perquĂš consonen amb la veu del ric i es conformen als seus actes, i el ric Ă©s la vocal, i sense ella no crec que es pugui fer sonar la consonant».
A gairebĂ© dos segles de distĂ ncia, la imatge d’una societat dicotĂČmica rĂ­gidament diferenciada en amos i servents, en rics explotadors i pobres degradats a animals, tal com l’havia descrit Padula, no correspon ja, o gairebĂ©, al retrat del mĂłn on vivim. Persisteix, perĂČ, en formes molt diferents i mĂ©s sofisticades, una supremacia del tenir sobre el ser, una dictadura del benefici i la possessiĂł que domina qualsevol Ă mbit del saber i tots els nostres comportaments quotidians. L’aparentar compta mĂ©s que el ser: el que es mostra—un automĂČbil de luxe o un rellotge de marca, un cĂ rrec prestigiĂłs o una posiciĂł de poder—és molt mĂ©s valuĂłs que la cultura o el grau d’instrucciĂł.
2. ELS SABERS SENSE BENEFICI
SÓN INÚTILS!
No per atzar en les Ășltimes dĂšcades les disciplines humanĂ­stiques es consideren inĂștils, sĂłn marginades no sols en els programes escolars sinĂł sobretot en els capĂ­tols dels pressupostos estatals i en els fons de les entitats privades i les fundacions. ÂżPer quĂš gastar diners en un Ă mbit condemnat a no produir beneficis? ÂżPer quĂš destinar fons a sabers que no aporten un rĂ pid i tangible rendiment econĂČmic?
Dins d’aquest context fundat exclusivament en la necessitat de pesar i mesurar, d’acord amb criteris que privilegien la quantitas, la literatura (perĂČ el mateix discurs, com veurem de seguida, podria valer per a altres sabers humanĂ­stics i tambĂ© per als sabers cientĂ­fics lliures d’un propĂČsit utilitarista immediat) pot assumir una funciĂł fonamental, importantĂ­ssima: precisament el fet de ser immune a tota aspiraciĂł al benefici podria constituir, per si sol, una forma de resistĂšncia als egoismes del present, un antĂ­dot contra la barbĂ rie de l’Ăștil que ha arribat al punt de corrompre les relacions socials i els afectes mĂ©s Ă­ntims. La seva mera existĂšncia, en efecte, crida l’atenciĂł sobre la gratuĂŻtat i el desinterĂšs, valors que avui es consideren a contracorrent i passats de moda.
3. ¿QUÈ ÉS L’AIGUA? UNA ANÈCDOTA
DE FOSTER WALLACE
És per aixĂČ que a l’inici de cada any acadĂšmic m’agrada llegir als meus alumnes un passatge d’un discurs pronunciat per David Foster Wallace davant els graduands del Kenyon College, als Estats Units. L’escriptor—mort trĂ gicament el 2008, amb quaranta-sis anys—el 21 de maig de 2005 s’adreça als seus estudiants referint una breu histĂČria que il·lustra de manera magistral el paper i la funciĂł de la cultura:
Hi havia una vegada dos peixos joves que nedaven i es van trobar per casualitat amb un peix mĂ©s vell que anava en direcciĂł contrĂ ria; el peix mĂ©s vell els va saludar amb el cap i els va dir: «Bon dia, nois. ÂżCom estĂ  l’aigua?». Els dos peixos joves van continuar nedant un tros; a la fi, un d’ells va mirar l’altre i li va dir: «¿QuĂš dimonis Ă©s l’aigua?».
El mateix autor ens proporciona la clau de lectura del seu relat:
El significatiu de la histĂČria dels peixos Ă©s simplement que les realitats mĂ©s ĂČbvies, ubĂ­qĂŒes i importants sĂłn sovint les mĂ©s difĂ­cils de veure i de discutir.
Com els dos peixos mĂ©s joves, no ens adonem de quĂš Ă©s veritablement l’aigua en la qual vivim cada minut de la nostra existĂšncia. No tenim consciĂšncia, en efecte, que la literatura i els sabers humanĂ­stics, la cultura i l’ensenyament constitueixen el lĂ­quid amniĂČtic ideal en quĂš les idees de demĂČcracia, llibertat, justĂ­cia, laĂŻcitat, igualtat, dret a la crĂ­tica, tolerĂ ncia, solidaritat, bĂ© comĂș, poden experimentar un vigorĂłs desenvolupament.
4. ELS PEIXETS D’OR DEL CORONEL BUENDÍA
Permeteu-me que m’aturi un moment en una novel·la que ha fet somiar diverses generacions de lectors. Penso en Cent anys de solitud de Gabriel GarcĂ­a MĂĄrquez. Potser seria possible retrobar en la lĂșcida bogeria d’Aureliano BuendĂ­a la fecunda inutilitat de la literatura. Tancat al seu obrador secret, en efecte, el coronel revolucionari fabrica peixets d’or a canvi de monedes d’or que desprĂ©s es fonen per produir de nou altres peixets. Un cercle viciĂłs que no escapa a les crĂ­tiques d’Úrsula, a la mirada afectuosa de la mare que es preocupa pel futur del fill:
Amb el seu terrible sentit prĂ ctic, ella [Úrsula] no podia entendre el negoci del coronel, que canviava els peixets per monedes d’or, i desprĂ©s convertia les monedes d’or en peixets, i aixĂ­ successivament, de manera que com mĂ©s venia mĂ©s havia de treballar, per tal de satisfer un exasperant cercle viciĂłs. En realitat, allĂČ que li interessava no era el negoci, sinĂł la feina (p. 189).
D’altra banda, el coronel mateix confessa que «els seus Ășnics moments feliços, d’ençà de la tarda remota que el seu pare l’havia dut a conĂšixer el gel, havien transcorregut a l’obrador d’argenteria, on el temps li fugia muntant peixets d’or»:
Havia hagut de promoure trenta-dues guerres—continua aclarint GarcĂ­a MĂĄrquez—, i havia hagut de violar tots els seus pactes amb la mort i rebolcar-se com un porc en el femer de la glĂČria, per tal de descobrir amb gairebĂ© quaranta anys de retard els privilegis de la simplicitat (p. 162).
És probable que l’acte creatiu que dĂłna vida al que denominem literatura es fonamenti precisament en aquesta simplicitat, sense mĂ©s motivaciĂł que l’autĂšntica alegria i ben lluny de qualsevol aspiraciĂł al benefici. Un acte gratuĂŻt, aliĂš a tota finalitat concreta. Capaç d’eludir tota lĂČgica comercial. InĂștil, per tant, perquĂš no pot ser monetitzat. PerĂČ necessari per expressar amb la prĂČpia existĂšncia un valor alternatiu a la supremacia de les lleis del mercat i el lucre.
5. DANTE I PETRARCA: LA LITERATURA
NO HA DE SOTMETRE’S AL LUCRE
Sobre...

Table des matiĂšres